6. Antoine Blondin – Tour de France

Vraag het oudere wielerjournalisten en ze zullen allemaal zijn naam noemen. De mooiste stukken over de Tour de France zijn geschreven door Antoine Blondin. Jarenlang was hij voor l’Equipe op pad, schreef hij stukken en columns over de belangrijkste wielerkoers. Hij begon als buitenstaander, een schrijver die gevraagd werd om eens naar de Tour te komen. Hij bleef hangen, hij kwam elk jaar terug.

Allemaal lazen ze ’s ochtends zijn verhalen. Mooie taal, schitterende vergelijkingen, lyrische bewoordingen, Blondin maakte van een saaie koers een boeiend spektakel. Niet zoals Theo Koomen door maar wat te verzinnen, maar gewoon, door het zo mooi op te schrijven.

Zo’n schrijver verdient het verzameld te worden, en gelukkig voor ons Nederlanders, de meesten van ons zijn al blij dat ze een stokbrood kunnen bestellen in het Frans, is hij ook vertaald naar het Nederlands. Dus mocht je willen lezen over de heroïsche touretappes van weleer, dan is dit boek uit 1992 van Blondin een must.

Antoine Blondin – Tour de France

Deze tour elke dag een boekentip. Voor tijdens die lange wandeletappe. Voor op vakantie. Gewoon, omdat wielrennen een schitterende sport is, zeker om over te lezen.

Praat mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s