15. Albert Londres – Dwangarbeiders van de weg

15-034Verslagen van Touretappes waren vroeger complete verhalen. Voor velen was de krant de enige informatiebron. Televisie bestond niet, radio was nog niet zo snel en actueel als nu, ook niet voor iedereen weggelegd. Dus las je de volgende dag in je krant de etappe van de dag ervoor alsof je het live volgde. En die verslagen waren eerder vergelijkbaar met het betere radiocommentaar van tegenwoordig dan met de nabeschouwingen in de krant van vandaag.

In 1924 volgde de journalist Londres de koers voor Le Petit Parisien. Gebundeld zijn ze een prachtig monument voor een van de mooiere vooroorlogse Tours. Een tijd waarin renners hun eigen fiets moesten repareren bij de lokale smid wanneer je pech had. Waarin uren werden gewonnen én weer verloren. Waarin renners mythische figuren werden doordat we de helden alleen kenden uit deze krantenverslagen. Boeiend tijdbeeld, schitterende koers.

Albert Londres – Dwangarbeiders van de weg

Deze tour elke dag een boekentip. Voor tijdens die lange wandeletappe. Voor op vakantie. Gewoon, omdat wielrennen een schitterende sport is, zeker om over te lezen.

Praat mee

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s